Vijesti

20 godina Svetinje

Derbi odigran u Maksimiru prije to─Źno 20 godina, 24. o┼żujka 1996. godine ostao je zapam─çen kao jedan od od najpoznatijih i najspektakularnijih u povijesti.
Odigran je pred 45 tisu─ça ljudi te obilje┼żen antologijskim pogocima i visokom pobjedom Dinama od 4:1! Tog dana, kako je u trenucima slavlja “provalio” tada┼ínji spiker, “u Splitu od tuge nisu isplovili ni ribarski brodovi”!
Bad Blue Boysi su na tom je derbiju namjeravali obilje┼żiti desetu obljetnicu postojanja, pet godina nakon ┼íto se po prvi puta slavio ro─Ĺendan 17. o┼żujka 1991.
Ali za razliku od utakmice protiv Partizana, ujedno i prve na┼íe na ju┼żnoj tribini, kada je PU zagreba─Źka javno, porukom na semaforu ─Źestitala Bad Blue Boysima obljetnicu,na ovom derbiju “─Źestitka” je stigla u obliku ┼żeljeznih ograda kojima je jug razlomljen na dvoznamenkasti broj dijelova, a unutar tih ograda stajali su do zuba naoru┼żani i oklopljeni pripadnici “Alfi”, ili kako smo ih tada zvali “kornja─Źe”.

Zami┼íljena koreografija iz tog je razloga propala ali ro─Ĺendansko i kasnije pobjedni─Źko izdanje Juga ostalo je upam─çeno za sva vremena!
No ta sun─Źana nedjelja u─çi ─çe u povijest grupe zbog pojavljivanja transparenta Dinamo Svetinja na tada┼ínjoj tribini Jug stajanje prema istoku.
Osmislili su ga i napravili de─Źki iz Remke i Jaruna pa su imena tih kvartova bila i nazna─Źena na rubnim dijelovima “krpe”. Zanimljivo, kada su ga de─Źki dofurali na slaganje ograde u prijepodnevnim satima, ograda je ve─ç bila puna pa je od tada┼ínje prve ekipe uslijedio-“odjeb”, ali samo do trenutka kada je sadr┼żaj iz ruksaka ra┼íiren po tartanu!
Odmah je donesena odluka da ide na mjesto koje se najbolje vidi iz sve─Źane lo┼że na zapadu jer od tamo ─çe ga gledati jedini ─Źovjek (─Źudan) zbog kojeg se Dinamo u to vrijeme nije tako zvao.
Naravno, jako dobro ga je vidio što će kasnije imati za posljedicu njegovo zabranjivanje na stadionu, a ujedno bilo mu je to prvo i posljednje pojavljivanje na jugu u vremenu naše borbe za povratak imena Dinamo.
No pravi status tada┼ínjeg “otpora sistemu” Svetinja je zaslu┼żila godinu dana kasnije, to─Źnije 29. svibnja 1997. godine na finalu kupa kada je “pro┼ívercana” na isto─Źnu tribinu, dakle ravno preko puta lo┼że iz koje je odmah izdana naredba za njezinim uklanjanjem, odnosno oduzimanjem. Ali “Alfe” koje su poslane na istok u izvr┼íenje osobne direktive Predsjednika dr┼żave vratile su se u svoju bazu bez obavljenog zadatka, bez “plijena” ali i bez pokoje kacige osim ako ih nisu kasnije pokupili s tartana.
Svetinja je obranjena, spa┼íena i unato─Ź svim naporima murije, izne┼íena sa stadiona.

No nije Svetinja bila trn u oku samo dr┼żavnom vrhu iz devedesetih. Svrbila je ona i “vrhu┼íku” grupe koja ju je tako─Ĺer po prvi puta imala privilegiju ugledati prije to─Źno dva desetlje─ça i to sa starog maksimirskog sjevera! Jednom prilikom poku┼íali su ju zapaliti bakljom s tartana ispod na┼íeg “kaveza” na njihovom stadionu, a organizirali su i sa─Źeku┼íu ispred zagreba─Źkog stana jednog od autora “krpe”. Na poku┼íajima je i ostalo!
Nakon povratka imena Dinamo, Svetinja je zaslu┼żeno dobila svoje po─Źasno mjesto na sredi┼ínjem dijelu nove sjeverne tribine, a u jesen 2004. godine ve─ç u lo┼íem stanju originalni uradak zamijenjen je novim, i danas aktualnim izdanjem.
Bilo je to tako─Ĺer na derbiju u Maksimiru poznatom po “panorama Zagreba” koreografiji.