Vijesti

20 godina Svetinje

Derbi odigran u Maksimiru prije točno 20 godina, 24. ožujka 1996. godine ostao je zapamćen kao jedan od od najpoznatijih i najspektakularnijih u povijesti.
Odigran je pred 45 tisuća ljudi te obilježen antologijskim pogocima i visokom pobjedom Dinama od 4:1! Tog dana, kako je u trenucima slavlja “provalio” tadašnji spiker, “u Splitu od tuge nisu isplovili ni ribarski brodovi”!
Bad Blue Boysi su na tom je derbiju namjeravali obilježiti desetu obljetnicu postojanja, pet godina nakon što se po prvi puta slavio rođendan 17. ožujka 1991.
Ali za razliku od utakmice protiv Partizana, ujedno i prve naše na južnoj tribini, kada je PU zagrebačka javno, porukom na semaforu čestitala Bad Blue Boysima obljetnicu,na ovom derbiju “čestitka” je stigla u obliku željeznih ograda kojima je jug razlomljen na dvoznamenkasti broj dijelova, a unutar tih ograda stajali su do zuba naoružani i oklopljeni pripadnici “Alfi”, ili kako smo ih tada zvali “kornjače”.

Zamišljena koreografija iz tog je razloga propala ali rođendansko i kasnije pobjedničko izdanje Juga ostalo je upamćeno za sva vremena!
No ta sunčana nedjelja ući će u povijest grupe zbog pojavljivanja transparenta Dinamo Svetinja na tadašnjoj tribini Jug stajanje prema istoku.
Osmislili su ga i napravili dečki iz Remke i Jaruna pa su imena tih kvartova bila i naznačena na rubnim dijelovima “krpe”. Zanimljivo, kada su ga dečki dofurali na slaganje ograde u prijepodnevnim satima, ograda je već bila puna pa je od tadašnje prve ekipe uslijedio-“odjeb”, ali samo do trenutka kada je sadržaj iz ruksaka raširen po tartanu!
Odmah je donesena odluka da ide na mjesto koje se najbolje vidi iz svečane lože na zapadu jer od tamo će ga gledati jedini čovjek (čudan) zbog kojeg se Dinamo u to vrijeme nije tako zvao.
Naravno, jako dobro ga je vidio što će kasnije imati za posljedicu njegovo zabranjivanje na stadionu, a ujedno bilo mu je to prvo i posljednje pojavljivanje na jugu u vremenu naše borbe za povratak imena Dinamo.
No pravi status tadašnjeg “otpora sistemu” Svetinja je zaslužila godinu dana kasnije, točnije 29. svibnja 1997. godine na finalu kupa kada je “prošvercana” na istočnu tribinu, dakle ravno preko puta lože iz koje je odmah izdana naredba za njezinim uklanjanjem, odnosno oduzimanjem. Ali “Alfe” koje su poslane na istok u izvršenje osobne direktive Predsjednika države vratile su se u svoju bazu bez obavljenog zadatka, bez “plijena” ali i bez pokoje kacige osim ako ih nisu kasnije pokupili s tartana.
Svetinja je obranjena, spašena i unatoč svim naporima murije, iznešena sa stadiona.

No nije Svetinja bila trn u oku samo državnom vrhu iz devedesetih. Svrbila je ona i “vrhušku” grupe koja ju je također po prvi puta imala privilegiju ugledati prije točno dva desetljeća i to sa starog maksimirskog sjevera! Jednom prilikom pokušali su ju zapaliti bakljom s tartana ispod našeg “kaveza” na njihovom stadionu, a organizirali su i sačekušu ispred zagrebačkog stana jednog od autora “krpe”. Na pokušajima je i ostalo!
Nakon povratka imena Dinamo, Svetinja je zasluženo dobila svoje počasno mjesto na središnjem dijelu nove sjeverne tribine, a u jesen 2004. godine već u lošem stanju originalni uradak zamijenjen je novim, i danas aktualnim izdanjem.
Bilo je to također na derbiju u Maksimiru poznatom po “panorama Zagreba” koreografiji.