Vijesti

Ljubav se ne trži, niti ne kupuje!

S obzirom na interes javnosti o našim razgovorima s upravom NK Dinamo, objavljujemo nekoliko detalja o tome kako su razgovori tekli i zašto su prekinuti.  

Kao predstavnici članova i navijača, izložili smo prijedlog izmjena Statuta NK Dinamo, prema kojima bi svi članovi kluba imali pravo sudjelovati u izboru njegovih tijela upravljanja. Temelj prijedloga je primjena načela „jedan član – jedan glas“. Cilj predloženih promjena je vraćanje rada NK Dinamo u okvire zakona. Tim prijedlozima dali smo šansu upravi kluba da se nakon svih godina samovolje dokaže i na općim izborima legitimizira pred svim članovima kluba.

Već u ranoj fazi razgovora sve je upućivalo na to da klub pokušava kupiti vrijeme, kako bi bez bojazni od argumentiranih kritika na nezakonito, koruptivno i klijentelističko funkcioniranje kluba mogao organizirati europsku kampanju. Također, ubrzo je postalo jasno da nas klub pokušava kupiti foteljama i drugim sredstvima (primjerice nuđenjem udjela u dobiti od marketinga), što je bio jedan od glavnih razloga za izlazak iz pregovora. Među ostale razloge ubrajamo i činjenicu da predstavnici kluba nisu bili spremni doći na sastanak na kojem bi se razgovaralo o konkretnim stvarima ni mjesec dana nakon što smo podnijeli naše pisane prijedloge.

Naša procjena je da se Damir Vrbanović šokirao kad je vidio da smo ozbiljni, odnosno kad smo na njegov stol stavili nacrt izmjena Statuta NK Dinamo, kojima bi se iz kluba uklonile sadašnje nezakonitosti. Naravno da to nije prijedlog na kojeg Zdravko Mamić i Damir Vrbanović mogu pristati, jer bi tako izgubili mehanizme kontrole nad klubom i vjerojatno bili prisiljeni otići iz njega.

I dalje smo spremni na dijalog u interesu našeg kluba. Međutim, smatramo da se taj dijalog treba voditi u okvirima koji vode potrebnim promjenama. Stoga pozivamo Izvršni odbor NK Dinamo da sukladno svojim ovlastima donese odluku o pokretanju procesa izmjena Statuta kluba, koje će omogućiti svim njegovim članovima da na izravnim izborima voljom većine biraju upravljačka tijela kluba.

Prostor za razgovor s klubom vidimo u definiranju konkretnih rješenja koja bi to omogućila. Međutim, Zdravku Mamiću i Damiru Vrbanoviću mora biti jasno da ne možemo razgovarati o tome hoće li klub funkcionirati zakonito, nego samo o tome kako će klub funkcionirati zakonito.

 

Bad Blue Boys

Građanska inicijativa "Zajedno za Dinamo"