Povijest

Iako je Dinamo kroz povijest pratila prava “vojska” navija─Źa, prva organizirana skupina ljubitelja “plavih” pojavila se 1986. godine. Nekolicina najzagri┼żenijih, najvjernijih navija─Źa Dinama osnovala je tada, po uzoru na sli─Źne skupine u inozemstvu, skupinu Bad Blue Boys. Prema legendi, ovaj naziv inspirirao je, u to vrijeme vrlo popularni film “Bad Boys” sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi…

Po zagreba─Źkim kvartovima po─Źele su “nicati” BBB podru┼żnice, pa su se i na utakmicama po─Źeli pojavljivati “autonoma┼íki” transparenti (BBB Maksimir, BBB Travno, BBB Dugave, itd.) Isprva su navija─Źi sami organizirali odlaske na gostuju─çe utakmice po tada┼ínjoj Jugoslaviji. “Upamtili” su ih u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Ni┼íu, Titogradu, Skopju, Splitu… Putovali su biv┼íom dr┼żavom ponosno, uzdignuta ─Źela, pronose─çi ime Dinama, Zagreba i Hrvatske. Nerijetko, neizbje┼żno je bilo i potu─çi se, primiti udarce, ne bi li se dokazala ljubav prema klubu. Nije ih smetalo. Dinamo je bio i ostao – svetinja.
Po─Źetak 90-tih donio je i organiziranje prvog Fan cluba Bad Blue Boys. Zanimanje je bilo veliko, svatko je ┼żelio dati svoj prilog organizaciji. Unato─Ź entuzijazmu, navija─Źi su se suo─Źili s brojnim problemima.

Bez obzira na to, zajedni┼ítvo je samo ja─Źalo, da bi svoj vrhunac doseglo 13. svibnja 1990. godine.Toga dana u Maksimiru je gostovala beogradska Crvena zvezda. Na ispunjenom stadionu, provokacije gostuju─çih navija─Źa, takozvanih “delija”, po─Źele su ve─ç uo─Źi same utakmice. Kada su beogradski huligani probili ogradu na ju┼żnom stajanju i krenuli u obra─Źun s manjom grupom obi─Źnih zagreba─Źkih “drukera”, sjeverna tribina, na kojoj su bili smje┼íteni Bad Blue Boysi – podivljala je. U trenutku, sru┼íena je za┼ítitna ograda i navija─Źi Dinama krenuli su u “pohod prema jugu”. U neredima koji su uslijedili, pripadnici tada┼ínje “milicije” slijepo su slijedili upute svojih nadre─Ĺenih, krenuv┼íi u obra─Źun s navija─Źima Dinama. Mnogi su uhap┼íeni, premla─çeni i “obilje┼żeni”. U obranu svojih navija─Źa stao je i tada┼ínji kapetan Dinama, Zvonimir Boban. Njegov legendarni skok na jednog od pripadnika “milicije” znakovito je obilje┼żio po─Źetak kraja jedne dr┼żave. Ve─çina Bad Blue Boysa smatra kako je Domovinski rat po─Źeo upravo 13. svibnja 1990. godine – nikad odigranom utakmicom izme─Ĺu Dinama i Crvene zvezde…

Tijekom rata, brojni navija─Źi Dinama branili su hrvatsku grudu. Bilo u redovima Policije, Zbora Narodne garde ili HOS-a. Rame uz rame s navija─Źima ostalih hrvatskih klubova Bad Blue Boysi su prolazili rati┼íta od Vukovara do Prevlake. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili na “svoj sjever”. U ─Źast i vje─Źnu slavu poginulim navija─Źima Dinama, podno zapadne tribine podignut je spomenik – oltar hrvatskim vitezovima, kojima je u srcu bila plava boja.Do danas, maksimirskim tribinama pro┼íli su nara┼ítaji novih navija─Źa. Me─Ĺutim, Bad Blue Boysi bili su i ostali Dinamov dvanaesti igra─Ź. Ne samo u Maksimiru, ve─ç i na tribinama stadiona diljem Europe. Ostali su, u pravom smislu, dio “legende o Dinamu”.