Vijesti

PROSLAVA DANA POBJEDE U PETRINJI

Pri samom spomenu Oluje i Dana pobjede, jednog od najsvjetlijih i najznačajnijih trenutaka suvremene hrvatske povijesti,
prva pomisao je najčešće kraljevski grad Knin i podizanje zastave na drevnoj tvrđavi.

Trenuci su to koji su označili konačan kraj krvavog rata za predugo sanjanu hrvatsku samostalnost i udarili temelje slobodne Hrvatske, a čija se besprijekorna taktička i vojna priprema kao i sama izvedba i danas izučava na mnogim vojnim učilištima i izvan Hrvatske.

Ipak, taj blistavi i munjevit prodor spremne i odlučne hrvatske vojske nažalost nije prošao bez gubitaka. Najveći otpor neprijatelj je pružio na području Banovine, posebno kod Petrinje, gdje je prvi dan u borbama za grad lošim zapovjednim odlukama život izgubilo 90 hrvatskih vitezova od ukupno 121 na cjelokupnoj bojišnici. Hrvatska je tog tužnog 4. kolovoza ostala i bez jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, pukovnika Predraga Matanovića, zapovjednika 2. bojne legendarne 2. gardijske brigade “Gromova” koji niti nakon ranjavanja u jutarnjim satima toga dana nije htio napustiti svoje suborce na prvoj liniji borbe.

Tek trećeg dana Oluje dugo okupirana Petrinja dočekala je oslobođenje čiji danak je skupo platila. Tome svjedoče 233 imena poginulih hrvatskih branitelja na spomeniku kod ulaza u grad te masovne grobnice mučki ubijanih civila, većinom staraca.

Fasade Petrinje, Gline, Topuskog, Kostajnice i Dvora i dalje na sebi nose ožiljke rata i razaranja i malo je reći da je taj prekrasni hrvatski kraj nepravedno zaboravljen i zapostavljen.

Iz tog razloga odlučili smo da zajedno, kao grupa, ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja, proslavimo 4. kolovoza u Petrinji!

Želimo podsjetiti na hrabrost i žrtvu ljudi koji su dali svoje živote i nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske i toga kraja.
Ponosni smo na Domovinski rat, Oluju, Sisak i Banovinu, Predraga Matanovića kao i druge pale hrvatske heroje, na 2. gardijsku brigadu Gromove i sve navijače Dinama koji su aktivno sudjelovali u obrani Domovine!

Program ovogodišnjeg obilježavanja i proslave Dana pobjede u Petrinji:

– okupljanje na glavnom petrinjskom trgu (Trg hrvatskih branitelja) u prijepodnevnim satima 4. kolovoza (nedjelja)
– povorka kreće prema spomeniku posvećenom pukovniku Predragu Matanoviću i 233 poginula branitelja Petrinje i petrinjskog kraja od 1991. do 1995.
– obilazak masovnih grobnica na području Petrinje od kojih je najpoznatija ona kod Vile Gavrilović gdje je strijeljano 16 zarobljenih hrvatskih branitelja
– nakon svečanog dijela odavanja počasti našim herojima slijedi druženje na petrinjskom kupalištu

Točan program i satnica događanja biti će objavljeni u narednim danima.

BAD BLUE BOYS