Priopćenja

Vlast više nema pravo na izgovor

Izmjene i dopune Zakona o sportu i novi Zakon o sportskoj inspekciji koji su bili dugo očekivani, donijeli su i neke pozitivne promjene, prije svega ustrojavanjem sportske inspekcije. Samo zbog toga, državna vlast više nema pravo na izgovor “nema inspekcije pa niti ne možemo ništa”, da se niti ne pokuša sljedećih mjeseci obračunati s nogometnom mafijom.

Ni prijašnji Zakon o sportu nije bio loš, ali problem je bio u njegovom provođenju, sada postoji i tijelo izravno zaduženo za to, pa gospodo izvolite.

Iako promjene nisu donijele ništa puno novog da još više učvrste zakonsko pravo članova kluba na biraju i budu birani upravu kluba, na demokratični i transparentni Dinamo koji neće služiti pojedincima samo kao blagajna za vađenje novaca – sve te obveze i od prije postoje u zakonima. I zato je krajnje vrijeme da se, ako već nije htjela do sada, vlast što prije ustroji sportsku inspekciju i dokaže da prava volja za čišćenjem nogometne mafije postoji.

Dopune Zakona o sportu donijele su i jednu novu zabranu, da ljudi koji upravljaju klubovima profitiraju od privatnih ugovora s igračima i njihovih plaća, što su navijači predlagali unazad dvije godine. To je bitno da klubovi, nogometna liga i sama reprezentacija prestanu biti prozirni paravan za privatno bogaćenje nogometne mafije, koja ih vodi u interesu vlastitih postotaka. Ali, ne želimo da se i to, poput menadžerstva, krene izbjegavati na različite načine i postane kao i puno toga u dosadašnjim zakonima, mrtvo slovo na papiru!

Na državnoj je vlasti i novoj sportskoj inspekciji da sve takve malverzacije, ali i sva kaznena djela koja se dan danas dešavaju u klubovima i našem Dinamu, napokon raščisti, dokaže i procesuira bez milosti. Ponavljamo, za nepostupanje je sve manje izgovora i vremena.

Nažalost, izmjena Zakona donijele su i neke promjene “na lošije”, jer se od upravljanja klubovima ili savezima ne mogu više udaljiti osobe koje se bave gospodarskim kriminalom, čak i kada to rade u samom klubu. Obzirom da danas postoje kaznene istrage protiv cijele uprave i nekih zaposlenika Dinama koji su se bavili malverzacijama, izmjene zakona su im tu išle u korist, dali je nogo-mafija imala utjecaj kod izmjena Zakona možemo samo nagađati. Sada je suspenzija moguća samo za spolna djela i ona protiv života i tijela, što znači da netko tko nekoga u kavanskoj tuči ozlijedi može biti trajno udaljen iz sporta – ali ako pronevjeri milijune kuna njegovog kluba, više ne može?

To smatramo besmislenim jer za gospodarski kriminal moraju postojati posljedice! Profit od takvog kriminala i jest razlog zašto nam je nogometna mafija otela nogomet i radost sporta i učinila ih besmislenim. Dosadašnji zakoni nisu poštovani, na primjeru našeg Dinama su i ismijavani, skupa s državnim tijelima kroz koja je nogometna mafija mogla što je htjela. Samima sebi su dostavljali izvješća koja žele i to je ministarstvo priznalo pa čak i kao novu kaznu unijelo u zakon, nitko niti dan danas nema uvid kako zapravo troše javni novac, s kim potpisuju privatne ugovore, kako namještaju utakmice zbog čega je pola HNS-a bilo u pritvoru.

Ako je trebala inspekcija da to prestane, onda ta inspekcija mora što prije i pokazati da samovolji i lopovluku u Dinamu i HNS-u stane na kraj.

Mi ćemo i dalje konstantno motriti rad nadležnih Ministarstava kao i trenutne okupatorske uprave našeg Dinama te u suradnji s Građanskom inicijativom “Zajedno za Dinamo” nastavit beskompromisnu borbu za demokratičan i transparentan Dinamo, Dinamo svih nas.

You must be logged in to post a comment.